wtorek, 25 marca 2014

Keks

Żeby tak osładzać sobie dalej pierwszy wiosenny tydzień, nie tylko słodką kawą lub herbatą i nawet nie pyszną czekoladą,a domowym ciastem. Przepis dostałam kiedyś od Justynki i od tamtej pory jest to mój ulubiony przepis na keks :) Zawsze wychodzi, nie ma zakalca :) A przy okazji otrzymywania przepisu dowiedziałam się, że bakalie oprószone mąką nie opadają na dno ciasta! :) 


Keks

Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka spirytusu
  • skórka z cytryny
  • mieszanka keksowa - ciasto będzie bardziej kolorowe 
  • wszelkie bakalie w ilości dowolnej :)

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać po jednym, całym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, powoli dodawać do ucierania. Gdy całość będzie utarta na jednolitą masę dodać spirytus, skórkę z cytryny i oprószone mąką bakalie. Wymieszać całość łyżką.
Masę przełożyć do mocno natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia - keksówki.


Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godziny. Nie zaglądać! Niech się spokojnie piecze:)
Po wystudzeniu można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, ale wtedy jest baaaardzo słodki :)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz