czwartek, 26 lutego 2015

Targaniec

Ciasto dla miłośników starodawnego smażonego powidła lub w wersji unowocześnionej dla miłośników powidła śliwkowego.
Stary przepis, ale każdy kto piecze, wie, że najlepsze są stare, stare przepisy ;)
Ciasto pyszne i kruchutkie... palce lizać;)


Targaniec


Składniki:
  • 1 1/2 margaryny
  • 7 żółtek
  • 4 łyżeczki cukru kryształu
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1/2 kg mąki
  • dodatkowo 2 łyżki kakao
  • 7 białek
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • powidło śliwkowe
  • orzechy
  • wiśnie 

Przygotowanie:


Wszystkie podane składniki, z wyjątkiem kakao, wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ciasto. Oczywiście pamiętamy, by mąką przesiać, wówczas nasze ciasto będzie lepsze :)
Gotowe ciasto dzielimy na trzy części. Jedna część pozostaje jasna (będzie na spód blachy), a dwie części ciasta łączymy z kakao i wyrabiamy na jednolite ciasto. Kakaowe ciasto wkładamy na godzinę do lodówki. 
Jasne ciasto wykładamy na mocno natłuszczoną blachę i smarujemy je powidłem.
Na powidło ścieramy na tarce połowę kakaowego ciasta i układamy wiśnie.
Z 7 białek i szklanki cukru ubijamy pianę i dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Pianę wylewamy na wiśnie, posypujemy szklanką posiekanych orzechów i ścieramy na to połowę ciemnego ciasta.
Placek pieczemy w 160 stopniach, około 45 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz