poniedziałek, 16 lutego 2015

Kawowy keks

Zapach kawy unoszący się w kuchni...
a to wszystko dochodzi do nosa wprost z piekarnika ;)
Zawdzięczam to nowej, odkrytej przeze mnie czekoladzie o smaku mocnego espresso... 
I nawet mój Mąż, który nie lubi kawy, nie umiał przejść obojętnie obok mojego keksu ;)


Kawowy keks


Składniki:
  • 25 dag mąki
  • 25 dag margaryny
  • 25 dag cukru pudru
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka spirytusu
  • skórka z cytryny
  • mieszanka keksowa
  • pół tabliczki czekolady espresso nadziewanej

Przygotowanie:

Margarynę utrzeć i stopniowo dodawać po jednym, całym jajku. Mąkę przesiać z proszkiem i cukrem pudrem, powoli dodawać do ucierania. Gdy całość będzie utarta na jednolitą masę dodać spirytus, skórkę z cytryny i oprószone mąką bakalie. Czekoladę posiekać w małe kawałeczki i obtoczyć mąką, tak jak bakalie. Wymieszać całość łyżką.
Masę przełożyć do mocno natłuszczonej formy lub wyłożonej papierem do pieczenia - keksówki.
Piec w temperaturze 200 stopni około 1 godziny. Nie zaglądać! Niech się spokojnie piecze:)
Po wystudzeniu można polać roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą, ale wtedy jest bardzo słodki :)
A jaki zapach się unosi w czasie pieczenia...


1 komentarz:

  1. Ja kawę, szczególnie w ciastach, uwielbiam, więc obojętnie bym obok tego cuda nie przeszła z pewnością :)

    OdpowiedzUsuń