Przecież takich pyszności nie można sobie odmówić.. :) :)
A mocno orzechowe muffinki, to taki mały prezent dla mojego Męża.
Przepis w wersji eksperymentalnej, ale jaki efekt...
Muffinki znikają z talerza w takim tempie.. :)
A amatorów orzechowych słodkości dookoła nie brakuje...
Orzechowe muffinki
Składniki:
- pół kostki masła
- szklanka mleka
- 1 jajko
- 1szklanka mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g orzechów włoskich
- 4 wafelki orzechowe
- 5 cukierków Michałków
- 3 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia.
Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy.
Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników.
Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
Z takiej porcji wychodzi 12 babeczek.
Każdy amator orzechów się skusi...
Mniam, mąż musiał być zachwycony :)
OdpowiedzUsuńOwszem:-) zachwyt jednak trwał krótko,bo babeczek mało :-)
OdpowiedzUsuń