sobota, 21 lutego 2015

Orzechowe muffiny

Czy ktoś widział weekend bez słodyczy?
Przecież takich pyszności nie można sobie odmówić.. :) :)
A mocno orzechowe muffinki, to taki mały prezent dla mojego Męża. 
Przepis w wersji eksperymentalnej, ale jaki efekt... 
Muffinki znikają z talerza w takim tempie.. :)
A amatorów orzechowych słodkości dookoła nie brakuje...

Orzechowe muffinki

 

Składniki:
  • pół kostki masła
  • szklanka mleka
  • 1 jajko
  •  1szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g orzechów włoskich
  • 4 wafelki orzechowe
  • 5 cukierków Michałków
  • 3 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy na patelence i łączymy w jednej misce z mlekiem i rozkłóconym jajkiem.
Do drugiej miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukry i proszek do pieczenia. 
Orzechy włoskie drobno siekamy, cukierki kroimy w większą kostkę, wafelki kruszymy.
Do mącznej mieszanki wlewamy płynne składniki i wsypujemy orzechy, wafelki i cukierki, wlewamy syrop klonowy i całość mieszamy łyżką - tylko do połączenia składników.
Nakładamy ciasto do papierowych foremek na 3/4 wysokości i pieczemy  20 minut w 200 stopniach.
Z takiej porcji wychodzi 12 babeczek.
Każdy amator orzechów się skusi...






2 komentarze:

  1. Mniam, mąż musiał być zachwycony :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Owszem:-) zachwyt jednak trwał krótko,bo babeczek mało :-)

    OdpowiedzUsuń