niedziela, 12 czerwca 2016

Leśny mech

Wiosna, wiosna, a już właściwie lato się zrobiło ;)
Po jakiejś krótkiej przerwie wracam do Lawendowej Kuchni z pomocnikami :) A właściwie manewrując pomiędzy traktorami i ciężarówkami mogę conieco przygotować;)

Skoro już jadłam pyszne, zielone ciasto to musiałam sama przetestować;) I teraz mogę rozpowszechniać;)
Róbcie ciasto ze szpinakiem.... i nie mówcie swoim gościom skąd bierze się zielony kolor ciasta. 
A jaka potem będzie niespodzianka;)


Leśny mech

 
 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 jajka
  • 450 g mrożonego szpinaku
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
  • 300 ml śmietany 30 %
  • 150 g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
oraz owoce granatu ;)

Przygotowanie:

Zakupiony szpinak rozmrażamy, odciskamy i delikatnie blendujemy.
Całe jajka ubijamy z cukrem na gęstą, puszystą masę.
Cały czas ubijając wlewamy olej oraz dodajemy naszą masę szpinakową cały czas ucierając mikserem. Do zielonej masy wsypujemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia - mieszamy łyżką. 
Ciasto wlewamy do mocno natłuszczonej formy (okrągłej lub kwadratowej tortownicy).
Pieczemy około godziny w 180 stopniach.

Krem: śmietanę ubijamy na najwyższych obrotach miksera aż zgęstnieje. Dodajemy cukier i serek. Całość ucieramy, aż masa będzie gładka.

Upieczone ciasto rozkrawamy na wysokości około 2/3. Na dolny blat wykładamy krem śmietanowy. Pokruszoną resztę ciasta wykładamy na krem i posypujemy owocami granatu. 
Zanim zaczniemy jeść, trzeba przynajmniej 2 godzinki schłodzić.
Pyszne!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz