środa, 27 kwietnia 2016

Czkoladowa pychotka



Kto z nas nie lubi czekolady?
A jeszcze w ciepłym deserze?
Ja uwielbiam!
A płynny środek, oklejający łyżeczkę!
Wszystkim smakoszom czekolady i tym, którzy po prostu lubią słodycze ;)
Albo chcą kogoś zaskoczyć ciekawym deserem...

Czekoladowa pychotka


Składniki:
  • 60 g masła
  • 60 g gorzkiej czekolady max. 60 %
  • 60 g cukru
  • 2 jajka
  • 25 g mąki pszennej 
Przygotowanie:

W kąpieli wodnej trzeba roztopić masło z czekoladą i podgrzać, aż nasza masa stanie się jednolita.
Jajka ubijamy z cukrem, aż się lekko spienią ;)
Ciągle mieszając dodaję masę czekoladową i na samym końcu wsypuję przesianą mąkę. Całość mieszamy na jednolitą masę.
Przygotowujemy dwie kokilki, mocno je natłuszczając. Do tak przygotowanych foremek wlewamy masę czekoladową. Zostawiamy ok. 5 mm od góry (by mogło nam wyrosnąć ciasto ;) 
Pieczemy 15 minut w 180 stopniach. 
Pozostawiamy niedopieczony środek, tak by nasze ciasto płynęło czekoladą w czasie jedzenia.
Prosto z piekarnika stawiamy przed konsumentami ;) Kto spróbuje zakocha się z pewnością ;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz