wtorek, 26 kwietnia 2016

Rolada ziemniaczana

Oj, oj...
Wszystko dookoła jest tak absorbujące, że na włączenie komputera brakuje czasu...
Dobrze, że chociaż zdjęcia robię regularnie:) W kolejce czeka mnóstwo przepisów, 
już sprawdzonych :) 
Na pierwszy rzut pójdzie rolada ziemniaczana:)
Za oknem brzydko, ale chłodny kefirek i gorąca rolada - mniam!

Rolada ziemniaczana


Składniki:
  • 2 wafle
  • 500 g ziemniaków
  • 50 g pieczarek
  • jajko
  • mleko
  • bułka tarta
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do ziemniaków
Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i tłuczemy. Szybko doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do ziemniaków. Dodajemy do tej masy podsmażone wcześniej pieczarki. 
Gorącą masę ziemniaczaną rozprowadzamy na waflach i zawijamy w roladę. Kroimy je na plasterki, obtaczamy w rozkłóconym jajku i mleku oraz obtaczamy je w bułce tartej.  Smażymy nasze plasterki na tłuszczu - ja smażyłam na oleju kokosowym, czyli moim nowym odkryciu. Zdrowszy i bezwonny. Mniam!
A do tego maślanka i kolacja, nawet dla zakochanych - gotowa;) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz