piątek, 6 stycznia 2017

Tulipan


Oj... nie było mnie tutaj tak dawno...
A tyle się zmieniło w tym czasie;)  I jak się okazuje moja Ekipa Lawendowej Kuchni znowu się powiększy;) Ciekawe, czy będzie to kolejny amator cytrusów, ciasteczek i mięska ;)

Dla wszystkich łakomczuchów, pyszne ciasto na długi weekend;)

 

Tulipan


Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 6 jajek
  • 20 dag margaryny
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego
  • 1 opakowanie kisielu wiśniowego
  • 2 łyżki suchego maku
  • 2 płaskie łyżeczki kakao
Przygotowanie:

W dużym naczyniu ucieramy margarynę z cukrami. Dodajemy powoli żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Ucieramy to na gładką masę. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do ciasta przekładamy pianę i wlewamy delikatnie olej, mieszamy to delikatnie łyżką.
Całe ciasto dzielimy na 4 części.
Do jednej z nich dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej mak, a do ostatniej kakao. 
Każdą część ciasta mieszamy, by składniki się połączyły.
Do mocno natłuszczonej foremki keksowej i posypanej bułką tartą kolejno wlewamy ciasta: pierwsze budyniowe, potem kakaowe, następnie makowe, a na koniec kisielowe ;)
Ciasto pieczemy w 170 stopniach około godziny.
A potem tylko jemy....




2 komentarze:

  1. Super kolorowa baba, bardzo smakowicie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jest prosta w wykonaniu i pyszna ;)

    OdpowiedzUsuń