Oj... nie było mnie tutaj tak dawno...
A tyle się zmieniło w tym czasie;) I jak się okazuje moja Ekipa Lawendowej Kuchni znowu się powiększy;) Ciekawe, czy będzie to kolejny amator cytrusów, ciasteczek i mięska ;)
Dla wszystkich łakomczuchów, pyszne ciasto na długi weekend;)
Tulipan
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 6 jajek
- 20 dag margaryny
- 1 1/2 szklanki cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 opakowanie kisielu wiśniowego
- 2 łyżki suchego maku
- 2 płaskie łyżeczki kakao
W dużym naczyniu ucieramy margarynę z cukrami. Dodajemy powoli żółtka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia. Ucieramy to na gładką masę. Z białek ubijamy sztywną pianę. Do ciasta przekładamy pianę i wlewamy delikatnie olej, mieszamy to delikatnie łyżką.
Całe ciasto dzielimy na 4 części.
Do jednej z nich dodajemy budyń, do drugiej kisiel, do trzeciej mak, a do ostatniej kakao.
Każdą część ciasta mieszamy, by składniki się połączyły.
Do mocno natłuszczonej foremki keksowej i posypanej bułką tartą kolejno wlewamy ciasta: pierwsze budyniowe, potem kakaowe, następnie makowe, a na koniec kisielowe ;)
Ciasto pieczemy w 170 stopniach około godziny.
A potem tylko jemy....
Super kolorowa baba, bardzo smakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuńJest prosta w wykonaniu i pyszna ;)
OdpowiedzUsuń