sobota, 14 stycznia 2017

Muffiny bardzo czekoladowe

Jak słodko może być w weekend?
Bardzo słodko...
i bardzo czekoladowo...
a ile radości w małych usteczkach i małych rączkach;)

  Muffiny bardzo czekoladowe


Składniki:
  • 225 g mąki
  • 25 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  •  pół łyżeczki sody
  • 100 g gorzkiej czekolady (posiekanej)
  •  100 g mlecznej czekolady (posiekanej)
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietany
  • 150 g brązowego cukru
  • 85 g roztopionego masła 
Przygotowanie:

W jednym naczyniu należy wymieszać suche składniki: przesianą mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę i cukier. 
W drugim naczyniu mieszamy mokre składniki: roztopione masło, śmietanę, jajka. Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy łyżką. Dodajemy posiekaną czekoladę i mieszamy. 
Gotową masę przekładamy do papilotek na muffinki i pieczemy około 30 minut w 200 stopniach. 
A potem to już przyjemność ze zdobienia, a potem z jedzenia ;)
Radość ze zdobienia była wielka ;);)

3 komentarze:

  1. A śmietana jaka dokładnie ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja daję taką śmietanę jaką mam w lodówce;) najlepsza będzie 18 % ;)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń