niedziela, 8 stycznia 2017

Kebabki

Jeśli masz dużo wolnego czasu, chcesz zrobić pyszną niespodziankę komuś wyjątkowemu albo po prostu lubisz się pobawić w kuchni - kebabki są właśnie dla Ciebie;)

Smacznego:) 
 

Kebabki



Składniki:

Ciasto:
  • 1 kg mąki
  • 10 dag drożdży
  • 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • łyżeczka oregano
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 l mleka
Farsz:
  •  1 duży por
  • 2 cebule
  • papryka
  • 80 dag pieczarek
  • 1 kg filetu z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:

Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju z przyprawą do gyrosa.
Pora kroimy w paski, cebulę w kostkę - przesmażamy na oleju, żeby były złociste. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Wszystkie warzywa przesmażamy. Odstawiamy, by warzywa się przestudziły.

Drożdże rozrabiamy z cukrem. Do tak przygotowanych drożdży dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto trzeba rozwałkować i wykrawać kółka filiżanką. Na każde wycięte kółko kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy (jak pierożki).
Gotowe układamy na blaszkę, smarujemy białkiem i pieczemy na złoto. Można posypać je przyprawą do gyrosa albo dowolnymi ziołami;)

Pyszne!
Dużo pracy, ale efekty... palce lizać!




 
















4 komentarze:

  1. Kocham takie bułeczki!:)
    https://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy po wyrobieniu ciasto musi wyrosnac? I czy po zlepieniu przed pieczeniem ma wyrastac ?

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie, ciasto nie musi wyrosnąć ;) więc robią się szybciutko;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń