Jeśli masz dużo wolnego czasu, chcesz zrobić pyszną niespodziankę komuś wyjątkowemu albo po prostu lubisz się pobawić w kuchni - kebabki są właśnie dla Ciebie;)
Smacznego:)
Smacznego:)
Kebabki
Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 10 dag drożdży
- 3/4 kostki margaryny (rozpuszczonej)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- szczypta soli
- łyżeczka oregano
- 1 łyżka cukru
- 1/2 l mleka
- 1 duży por
- 2 cebule
- papryka
- 80 dag pieczarek
- 1 kg filetu z kurczaka
- przyprawa do gyrosa
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Filet z kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju z przyprawą do gyrosa.
Pora kroimy w paski, cebulę w kostkę - przesmażamy na oleju, żeby były złociste. Dodajemy paprykę pokrojoną w kostkę i pieczarki. Wszystkie warzywa przesmażamy. Odstawiamy, by warzywa się przestudziły.
Drożdże rozrabiamy z cukrem. Do tak przygotowanych drożdży dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto.
Gotowe ciasto trzeba rozwałkować i wykrawać kółka filiżanką. Na każde wycięte kółko kładziemy łyżeczkę farszu i zlepiamy (jak pierożki).
Gotowe układamy na blaszkę, smarujemy białkiem i pieczemy na złoto. Można posypać je przyprawą do gyrosa albo dowolnymi ziołami;)
Pyszne!
Dużo pracy, ale efekty... palce lizać!
Ciekawe bułeczki:)
OdpowiedzUsuńKocham takie bułeczki!:)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/2017/01/08/tarta-na-spodzie-z-kaszy-jaglanej-z-lososiem-porem-i-camembertem/
Czy po wyrobieniu ciasto musi wyrosnac? I czy po zlepieniu przed pieczeniem ma wyrastac ?
OdpowiedzUsuńNie, ciasto nie musi wyrosnąć ;) więc robią się szybciutko;) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuń