piątek, 6 lutego 2015

Jajka po benedyktyńsku z salsą cebulowo-paprykową

Jak dobrze od czasu do czasu wpuścić do kuchni Męża;)
Potem wychodzą takie cudeńka na wspólną kolację;)
Wszystkim polecam ;)
Mniam!

Jajka po benedyktyńsku z salsą cebulowo - paprykową


Składniki:
  • 1 czerwona cebula
  • 3 kolorowe papryczki mini
  • 2 suszone pomidory
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • szczypiorek
  • olej ryżowy
  • 4 jajka
  • 4 plasterki szynki parmeńskiej 
  • bagietka

Przygotowanie:

Salsa: cebulę, paprykę, pomidory i szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej ryżowy. Smażymy aż wszystko zmięknie.

Szynkę podsmażamy na gorącej patelni (bez dodatku tłuszczu). Zdejmujemy szynkę z patelni i na tłuszczu, który wytopił się z mięska obsmażamy bagietkę. 

Równocześnie, w dużym garnku wstawiamy wodę z dodatkiem soli, pieprzu i oregano, doprowadzamy ją do wrzenia. 
Do filiżanki wbijamy jedno jajko. Mieszając wodę, wlewamy jajko z filiżanki, cały czas mieszając. Czynność tę powtarzamy z każdym jajkiem osobno. Po3 minutach nasze jajko jest gotowe, wyciągamy je łyżką cedzakową.
Zanim wyciągniemy jajko na naszej bagietce układamy plasterek szynki, salsę, a na szczecie pozostawiamy miejsce na jajko. Całość można przyozdobić keczupem.

Pychota!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz