Potem wychodzą takie cudeńka na wspólną kolację;)
Wszystkim polecam ;)
Mniam!
Jajka po benedyktyńsku z salsą cebulowo - paprykową
Składniki:
- 1 czerwona cebula
- 3 kolorowe papryczki mini
- 2 suszone pomidory
- sól
- pieprz
- oregano
- szczypiorek
- olej ryżowy
- 4 jajka
- 4 plasterki szynki parmeńskiej
- bagietka
Przygotowanie:
Salsa: cebulę, paprykę, pomidory i szczypiorek drobno siekamy i wrzucamy na rozgrzany na patelni olej ryżowy. Smażymy aż wszystko zmięknie.
Szynkę podsmażamy na gorącej patelni (bez dodatku tłuszczu). Zdejmujemy szynkę z patelni i na tłuszczu, który wytopił się z mięska obsmażamy bagietkę.
Równocześnie, w dużym garnku wstawiamy wodę z dodatkiem soli, pieprzu i oregano, doprowadzamy ją do wrzenia.
Do filiżanki wbijamy jedno jajko. Mieszając wodę, wlewamy jajko z filiżanki, cały czas mieszając. Czynność tę powtarzamy z każdym jajkiem osobno. Po3 minutach nasze jajko jest gotowe, wyciągamy je łyżką cedzakową.
Zanim wyciągniemy jajko na naszej bagietce układamy plasterek szynki, salsę, a na szczecie pozostawiamy miejsce na jajko. Całość można przyozdobić keczupem.
Pychota!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz