poniedziałek, 9 lutego 2015

Tartinki z owocami

Prawie jak z cukierni...
prawie idealne ;)

Kolejna edycja tartinek będzie z pewnością jeszcze lepsza. Testowanie moich nowych foremek wypadło bardzo pomyślnie. Szybkość znikania tartinek z talerzyka doskonale o tym świadczyła. 
Owoce sezonowe pewnie byłyby smaczniejsze...ale i na nie przyjdzie czas;)

Tartinki z owocami

 

Składniki:
  • 200 g mąki
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka śmietany
  • budyń śmietankowy bez cukru (0.75 l)
  •  375 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła
  • galaretka owocowa
  • owoce

Przygotowanie:

Odszukujemy stolnicę i na nią przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, schłodzone masło, żółtko i śmietana. Z tych składników wyrabiamy ciasto, owijamy w folię i wstawiamy na godzinę do lodówki.
Ciasto trzeba rozwałkować i wykleić nim foremki na tartinki. Foremki muszą być dobrze natłuszczone, żeby potem nasza tartinka dobrze opuszczała foremkę. Ciasto w tartinkach nakłuwamy widelcem,by w czasie pieczenia uciekło powietrze na zewnątrz zamiast robić nam pęcherzyki w cieście :) Pieczemy w 200 stopniach 25 minut. 
Upieczone ciasteczka studzimy.
Przygotowujemy masę budyniową: odlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy do niej budyń - całość mieszamy ;) Resztę mleka trzeba zagotować z cukrem i masłem, a kiedy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 3 minuty. Ważne by mieszać budyń, ponieważ łatwo się przypala. 
Tężejący budyń wlewamy do tartinek i układamy na nim plasterki owoców. 
Galaretkę rozpuszczamy wg przepisu i tężejącą wlewamy na owoce.

Pyszności, szczególnie świeże i chrupiące...a jakie kruche ;)
Mniam!!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz