czwartek, 12 lutego 2015

Faworki

Tłusty Czwartek, czyli święto każdego Słodziaka :)
Pączki, pączusie z różnymi nadzieniami, z lukrem, z cukrem pudrem...
A ja w tym roku porzuciłam pączki na rzecz chrustu zwanego faworkami lub faworków zwanych chrustem :) Uwielbiam... szczególnie świeżo smażone, cieplutkie, a do tego kubeczek kawy ;) Ech.. nic tylko jeść ;) Tylko kto policzył kalorie dnia dzisiejszego?


Faworki

 

Składniki:
  • 1/2 kg mąki
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 kieliszek spirytusu
  • 5 dag masła

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, masło kroimy na małe kawałeczki i wszystkie te składniki trzeba wysiekać, a następnie wyrobić je ręcznie.
Ciasto trzeba bardzo cienko rozwałkować i radełkiem wycinać paski, z dziurką na środku. Przekładać jeden koniec przez dziurkę i ładnie zakręcić.
Gotowe faworki smażymy w głębokim tłuszczu, najsmaczniejsze są smażone na smalcu.
Usmażone posypujemy cukrem pudrem i już są gotowe do jedzenia ;)








1 komentarz: