czwartek, 6 marca 2014

Krupnik z kaszą jęczmienną

Przedwiośnie przywitało nas mglistym porankiem i mżącym deszczem. Idealny dzień, by oddać się kuchennemu szaleństwu :) Na rozgrzewkę proponuję mocno pieprzną zupę. W zapasie dobrze jest mieć dużo wody mineralnej albo innych płynnych produktów :)




KRUPNIK Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ


Składniki:
  •  1,5 l wody
  • mięsko - porcja rosołowa, kostka (co kto ma pod ręką :)
  • 4 garście kaszy jęczmiennej
  • marchewka
  • pół pietruszki
  • kilka różyczek kalafiora
  • garść zielonego groszku
  • pół cebuli
  • 3 ziemniaki
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  •  majeranek
  • sól
  • pieprz czarny (najlepszy jest świeżo mielony)
  • vegeta do smaku
Przygotowanie:
Kaszę jęczmienną przelej zimną wodą. Do gotującej się wody wrzuć mięsko, kaszę i gotuj około 20 minut. W tym czasie masz możliwość obrania i pokrojenia warzyw: marchewkę i pietruszkę ścieraj na tarce o grubych oczkach; ziemniaki i cebulę pokrój w małą kostkę. 
Wszystkie składniki wrzuć do gotującego się już wywaru - warzywa, ziele angielskie, liście laurowe,sól, vegetę i majeranek. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dopraw pieprzem do smaku. :) 


I gotowe :)




Przestroga dla tych, którzy jak ja uwielbiają młynek z pieprzem - świeży pieprz ma bardzo intensywny smak :) Dodawaj do z umiarem! 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz