Przedwiośnie przywitało nas mglistym porankiem i mżącym deszczem. Idealny dzień, by oddać się kuchennemu szaleństwu :) Na rozgrzewkę proponuję mocno pieprzną zupę. W zapasie dobrze jest mieć dużo wody mineralnej albo innych płynnych produktów :)
KRUPNIK Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ
Składniki:
- 1,5 l wody
- mięsko - porcja rosołowa, kostka (co kto ma pod ręką :)
- 4 garście kaszy jęczmiennej
- marchewka
- pół pietruszki
- kilka różyczek kalafiora
- garść zielonego groszku
- pół cebuli
- 3 ziemniaki
- 5 ziarenek ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- majeranek
- sól
- pieprz czarny (najlepszy jest świeżo mielony)
- vegeta do smaku
Kaszę jęczmienną przelej zimną wodą. Do gotującej się wody wrzuć mięsko, kaszę i gotuj około 20 minut. W tym czasie masz możliwość obrania i pokrojenia warzyw: marchewkę i pietruszkę ścieraj na tarce o grubych oczkach; ziemniaki i cebulę pokrój w małą kostkę.
Wszystkie składniki wrzuć do gotującego się już wywaru - warzywa, ziele angielskie, liście laurowe,sól, vegetę i majeranek. Kiedy wszystkie warzywa będą miękkie dopraw pieprzem do smaku. :)
I gotowe :) |
Przestroga dla tych, którzy jak ja uwielbiają młynek z pieprzem - świeży pieprz ma bardzo intensywny smak :) Dodawaj do z umiarem!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz