piątek, 21 marca 2014

Ciasteczka orzechowe

W pierwszy dzień wiosny, cały dzień należący do wagarowiczów i leniuchów zabrałam się za pieczenie ciasteczek orzechowych. Niech ci, którzy niestety muszą pracować w ten słoneczny, choć wietrzny dzień, mają jakąś kulinarną przyjemność :)
Do kawy, do herbaty, a nawet do wody mineralnej....


Ciasteczka orzechowe

Składniki:
  • 30 dag mąki
  • 5 dag orzechów
  • 2 żółtka
  • 8 dag cukru pudru
  • 18 dag margaryny/masła
  • pół cukru waniliowego

Przygotowanie:


Trzeba zaopatrzyć się w stolnicę, duży nóż i wałek.  Niekoniecznie w celach zbrodniczych :)
Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i kończymy wyrabiać ręką.  
Dzielimy je na mniejsze części, rozwałkowujemy - uwaga- trzeba dobrze posypać mąką wałek i stolnicę, bo ciasto się przykleja -  ciasteczka wykrawamy dowolnymi foremkami. To już zależy co lubimy najbardziej - dla mojego męża powstały ciastka w kształcie samochodu :)

  

Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 25 minut, aż będą złoto-brązowe. 
Z takiej porcji wychodzi 3 duże blechy ciastek :)
Wszyscy sąsiedzi czują, że pieczemy te pyszne ciastka, bo ich zapach roznosi się daleko i szybko...
Ja nie dekoruję ich niczym, bo są bardzo dobre same ;) 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz