Do kawy, do herbaty, a nawet do wody mineralnej....
Ciasteczka orzechowe
Składniki:
- 30 dag mąki
- 5 dag orzechów
- 2 żółtka
- 8 dag cukru pudru
- 18 dag margaryny/masła
- pół cukru waniliowego
Przygotowanie:
Trzeba zaopatrzyć się w stolnicę, duży nóż i wałek. Niekoniecznie w celach zbrodniczych :)
Wszystkie składniki siekamy na stolnicy i kończymy wyrabiać ręką.
Dzielimy je na mniejsze części, rozwałkowujemy - uwaga- trzeba dobrze posypać mąką wałek i stolnicę, bo ciasto się przykleja - ciasteczka wykrawamy dowolnymi foremkami. To już zależy co lubimy najbardziej - dla mojego męża powstały ciastka w kształcie samochodu :)
Pieczemy w 180 stopniach z termoobiegiem około 25 minut, aż będą złoto-brązowe.
Z takiej porcji wychodzi 3 duże blechy ciastek :)
Wszyscy sąsiedzi czują, że pieczemy te pyszne ciastka, bo ich zapach roznosi się daleko i szybko...
Ja nie dekoruję ich niczym, bo są bardzo dobre same ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz