Czyli COŚ do kawy, a ostatnio to tylko do herbaty :)
Idealne jeśli nie zjemy ich od razu, ząb czasu się ich nie ima :)
Ciasteczka kakaowe
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka cappuccino czekoladowego
- 1 żółtko
- 125 g margaryny
Przygotowanie:
Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkiem na jednolitą, puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, kakao i cappuccino. Powstanie nam sypka mieszanka :)
Trzeba ją troszkę wyrobić ręką - jeśli nie chce się połączyć to nic nie szkodzi :) I tak ciastka formuje się ręcznie - jako małe kuleczki. Mogą być troszkę popękane, dzięki temu po upieczeniu wyglądają jak kawałeczki bardzo suchej ziemi :)
Z tej porcji wychodzi ok. 16 - 18 ciasteczek, akurat na dużą blachę.
Piekę na mocno natłuszczonej formie, bez papieru.
Piec 15 minut w 190 stopniach.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz