poniedziałek, 3 marca 2014

Chleb z pełnego ziarna

Tłusty Czwartek za nami i wielki wstyd, bo wszyscy smażyli pączki, pączusie i faworki, a w lawendowej kuchni powstał pierwszy, inauguracyjny, domowy chleb. 
Każdy kto lubi w swoim mieszkaniu zapach świeżo pieczonego chleba pokocha ten prosty przepis z całego serca :) 


Chleb z pełnego ziarna

Składniki:
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 200 g mąki pszennej razowej
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 250 ml wody w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka miodu 

Przygotowanie: 
Do dużej miski daj drożdże i sól. Rozmieszaj je drewnianą łyżką. W osobnej misce rozpuść miód we wodzie i wlej do drożdży. Mąki delikatnie wsypuj do dużej miski, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut.


Wyrabiane ciasto.


Przykryj ściereczką i odstaw na 12 godziny w ciepłe miejsce.  
Po tak długim czasie oczekiwania ciasto zwiększy prawie dwukrotnie swoją objętość.
Odszukaj w szafce formę - keksówkę - 25 cm. Nasmaruj ją tłuszczem i wysyp otrębami, płatkami górskimi i przełóż do niej ciasto. 
W foremce odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
 
Ciasto w foremce - rośnie jeszcze 30 minut.
 W tym czasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 230 stopni. Wstaw na 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz ok. 40 minut. 
Po wystudzeniu chleb zaspokoi nawet największy głód. 
 




Smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz