Każdy kto lubi w swoim mieszkaniu zapach świeżo pieczonego chleba pokocha ten prosty przepis z całego serca :)
Chleb z pełnego ziarna
Składniki:
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 200 g mąki pszennej razowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 15 g świeżych drożdży
- 250 ml wody w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Do dużej miski daj drożdże i sól. Rozmieszaj je drewnianą łyżką. W osobnej misce rozpuść miód we wodzie i wlej do drożdży. Mąki delikatnie wsypuj do dużej miski, cały czas mieszając. Wyrabiaj ciasto przez ok. 5 minut.
Wyrabiane ciasto. |
Przykryj ściereczką i odstaw na 12 godziny w ciepłe miejsce.
Po tak długim czasie oczekiwania ciasto zwiększy prawie dwukrotnie swoją objętość.
Odszukaj w szafce formę - keksówkę - 25 cm. Nasmaruj ją tłuszczem i wysyp otrębami, płatkami górskimi i przełóż do niej ciasto.
W foremce odstaw do wyrośnięcia jeszcze na 30 minut.
Ciasto w foremce - rośnie jeszcze 30 minut. |
W tym czasie włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 230 stopni. Wstaw na 10 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 210 stopni i piecz ok. 40 minut.
Po wystudzeniu chleb zaspokoi nawet największy głód.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz