Pomysł na kolację w nowszej odsłonie? Co można zrobić z kilku podstawowych produktów, które mamy w lodówce? Proponuję ślimaki z szynką, czyli ciasto francuskie w wersji nie słodkiej ;) Idealne na ciepłą kolację :)
Ślimaki z szynką
- opakowanie ciasta francuskiego
- przecier pomidorowy (3-4 łyżki)
- szynka
- ser żółty
- podsmażone pieczarki
- zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: przecier pomidorowy i wszystkie zioła wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki.
Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty.
Całość zwiń w duży rulon i ostrym nożem pokrój na plastry.
Na dużej formie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim pojedyncze ślimaki.
Piecz w 200stopniach 12-15 minut.
Do ślimaków bardzo dobry będzie sos czosnkowy lub dressing jogurtowy :)
Gotowe :) |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz