wtorek, 11 marca 2014

Ślimaki z szynką

Pomysł na kolację w nowszej odsłonie? Co można zrobić z kilku podstawowych produktów, które mamy w lodówce? Proponuję ślimaki z szynką, czyli ciasto francuskie w wersji nie słodkiej ;) Idealne na ciepłą kolację :)

Ślimaki z szynką


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • przecier pomidorowy (3-4 łyżki)
  • szynka
  • ser żółty
  • podsmażone pieczarki
  • zioła: bazylia, oregano, zioła prowansalskie 

Przygotowanie:
Najlepiej zacząć od przygotowania sosu: przecier pomidorowy i wszystkie zioła wymieszaj na jednolitą masę. Ciasto rozłóż i posmaruj dokładnie sosem. Ułóż na nim plasterki szynki.


Jako kolejną warstwę daj pieczarki i ser żółty.


Całość zwiń w duży rulon i ostrym nożem pokrój na plastry.
Na dużej formie rozłóż papier do pieczenia i ułóż na nim pojedyncze ślimaki.



Piecz w 200stopniach 12-15 minut.

Do ślimaków bardzo dobry będzie sos czosnkowy lub dressing jogurtowy :)



Gotowe :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz