poniedziałek, 17 marca 2014

Sharma z frytkami

Trzeba oddać mężowi resztę jego zasług na polu gastronomicznym :) Wspólnie zrobiony obiad, którego nie powstydziłby się niejeden lokal. Domowe smaki jednak bardziej do nas przemawiają...
Przepis na proste i idealnie smakowo zbalansowane danie :) 
Mięsko to dzieło mojego męża :)

Sharma z "odchudzonymi" frytkami

Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • przyprawa do gyrosa
  • pieprz kolorowy
  • przyprawa do kurczaka
  • curry
  • olej z pestek winogron
  • domowy sos czosnkowy
  • frytki

Przygotowanie:


Mięso kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju z pestek winogron. Doprawiamy wszystkimi wymienionymi przyprawami i smażymy aż do miękkości. 

Wcześniej trzeba zabrać się za przygotowywanie "odchudzonych" frytek :)
4-5 ziemniaków obieramy i kroimy w słupki - gotujemy je w osolonej wodzie przez 5 minut. Odcedzamy i przesypujemy do miski. Wybieramy nasze ulubione przyprawy do frytek: sól, zioła :) Przyprawy mieszamy z olejem, a następnie z ziemniakami. 
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia i na nim rozkładamy nasze frytki. 
Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. 

Sharmę można podawać też z wszelkimi surówkami na bazie kapusty lub buraczków ćwikłowych.




Mięsko, frytki i sos ładnie rozmieszczamy na dużym talerzu i nasze restauracyjne danie jest gotowe :) Nie pozostaje nam nic innego, jak zasiąść do stołu...

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz