Dla wszystkich Pań, które szykują coś dobrego w dzisiejszym dniu...
Trufle ze śliwką
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 100 g śliwek suszonych
- 1 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżeczka miodu
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 3/4 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
Śliwki pokrój w drobną kostkę.
W kąpieli wodnej (władam mały garnek do większego z gotującą się wodą) rozpuść serek na gładką masę, dodaj cukier i miód i wymieszaj aż do rozpuszczenia składników.
Odstaw z ognia i wrzuć śliwki oraz pokruszoną czekoladę i cynamon. Wszystko razem wymieszaj aż do uzyskania jednolitej masy.
Trzeba wystudzić i na 2 godziny wstawić do lodówki.
Po wyjęciu uformuj małe kulki, wielkości orzecha i obtaczaj w kakao.
Gotowe trufle trzeba wstawić do lodówki na 12 godzin.
Teraz pozostaje życzyć tylko smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz