niedziela, 16 marca 2014

Faszerowane pieczarki

Kto jest najlepszym kompanem w kuchni? Oczywiście mąż ;) I nie jest prawdą, że panowie w kuchni to potrafią jedynie włączyć czajnik elektryczny albo ograniczyć swoją działalność do tylko do spożycia :) Pierwszy z cudów kulinarnych zrobionych z moim mężem :)

Faszerowane pieczarki

 Składniki:
  • 12 dużych pieczarek
  • 20 dag mięsa mielonego
  • 3 plasterki sera żółtego
  • jajko
  • pietruszka suszona lub świeża
  • przyprawa kebab 
  • sól
  • pieprz
  • olej z pestek winogron
  •  domowy sos czosnkowy

Przygotowanie:

Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia kapeluszy od nóżek i posiekania drobno pieczarkowych nóżek. 
Mięso mielone wymieszać z przyprawą kebab-gyros i dorzucić do niego pokrojone drobno grzyby - wszystko razem podsmażyć. 
W tym samym czasie na drugiej patelni na oleju z pestek winogron obsmażyć z dwóch stron pieczarkowe kapelusze, aż będą miękkie. 




Kapelusze osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.

Farsz - przestudzone mięso mielone i grzyby przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i napełniamy nim pieczarkowe kapelusze.





Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju z pestek winogron i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach pieczenia na każdym grzybku kładziemy resztę sera żółtego i zapiekamy dalej.

Ładnie podane na dużym półmisku (wcześniej dobrze jest je osuszyć ze zbędnego tłuszczu na ręczniku papierowym). 


Grzyby smakują wyśmienicie z domowej roboty sosem czosnkowym w dobrym towarzystwie :)
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz