Faszerowane pieczarki
Składniki:- 12 dużych pieczarek
- 20 dag mięsa mielonego
- 3 plasterki sera żółtego
- jajko
- pietruszka suszona lub świeża
- przyprawa kebab
- sól
- pieprz
- olej z pestek winogron
- domowy sos czosnkowy
Przygotowanie:
Namówić męża do obrania pieczarek, oddzielenia kapeluszy od nóżek i posiekania drobno pieczarkowych nóżek.
Mięso mielone wymieszać z przyprawą kebab-gyros i dorzucić do niego pokrojone drobno grzyby - wszystko razem podsmażyć.
W tym samym czasie na drugiej patelni na oleju z pestek winogron obsmażyć z dwóch stron pieczarkowe kapelusze, aż będą miękkie.
Kapelusze osuszyć na papierowym ręczniku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
Farsz - przestudzone mięso mielone i grzyby przekładamy do miski i dodajemy jajko, drobno pokrojony ser żółty i przyprawy. Wszystko razem mieszamy i napełniamy nim pieczarkowe kapelusze.
Do naczynia żaroodpornego wlewamy troszkę oleju z pestek winogron i zapiekamy przez 20 minut w 180 stopniach. Po 10 minutach pieczenia na każdym grzybku kładziemy resztę sera żółtego i zapiekamy dalej.
Ładnie podane na dużym półmisku (wcześniej dobrze jest je osuszyć ze zbędnego tłuszczu na ręczniku papierowym).
Grzyby smakują wyśmienicie z domowej roboty sosem czosnkowym w dobrym towarzystwie :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz