piątek, 14 marca 2014

Babka piaskowa

Unoszący się zapach świeżego ciasta, świeżo zaparzona herbata i oczekiwanie na Męża :)  Czyli piątkowe popołudnie w kuchni... Jak na pierwszą upieczoną w życiu babkę piaskową z kominem to moja ma tylko jedno pęknięcie :) Smak rekompensuje wszystko!


Babka piaskowa

Składniki:
  • 2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • 1,5 szklanki cukru kryształu
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • kostka margaryny
  • łyżka octu
  • 6 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • tłuszcz do formy

Przygotowanie:


Mąki ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej do miski. 
Margarynę utrzyj z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj po jednym całym jajku i utrzyj na gładką masę. Stopniowo wsypuj do niej przesiane mąki z proszkiem. Następnie wlej ocet i olej i całość utrzyj na gładką masę. 




Formę na babkę z kominem dobrze nasmaruj tłuszczem i wlej do niej ciasto.
Piecz 45 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem do szaszłyków. 
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą. 




Mnie najbardziej smakuje sama z dobrą herbatą :) :)
Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz