Unoszący się zapach świeżego ciasta, świeżo zaparzona herbata i oczekiwanie na Męża :) Czyli piątkowe popołudnie w kuchni... Jak na pierwszą upieczoną w życiu babkę piaskową z kominem to moja ma tylko jedno pęknięcie :) Smak rekompensuje wszystko!
Babka piaskowa
Składniki:
- 2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 6 łyżek mąki pszennej
- 1,5 szklanki cukru kryształu
- cukier waniliowy
- 6 jajek
- kostka margaryny
- łyżka octu
- 6 łyżek oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- tłuszcz do formy
Przygotowanie:
Mąki ziemniaczaną i pszenną oraz proszek do pieczenia przesiej do miski.
Margarynę utrzyj z cukrem kryształem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawaj po jednym całym jajku i utrzyj na gładką masę. Stopniowo wsypuj do niej przesiane mąki z proszkiem. Następnie wlej ocet i olej i całość utrzyj na gładką masę.
Formę na babkę z kominem dobrze nasmaruj tłuszczem i wlej do niej ciasto.
Piecz 45 minut w 180 stopniach. Najlepiej sprawdzić czy jest gotowe patyczkiem do szaszłyków.
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem, polać lukrem lub czekoladą.
Mnie najbardziej smakuje sama z dobrą herbatą :) :)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz