piątek, 28 marca 2014

Ciasto kokosowo - ananasowe

Prawdę mówiąc moje urodziny były już jakiś czas temu, ale dla moich gości upiekłam pyszny placek, który śmiało może zastąpić tort :) Szczególnie jeśli jubilat lubi kokos, orzechy i ananasy. Wariacja na temat tych trzech smaków :) A przepis dostałam od Agi ;)


Ciasto kokosowo - ananasowe

Składniki placek orzechowy:
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 7 dag mąki
  • 5 dag orzechów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Z 5 białek ubić pianę i dodać do niej cukier, nadal ubijać. Stopniowo po jednym dodawać żółtka i całość utrzeć na gładką masę. 
Łyżką wmieszać przesianą mąkę z proszkiem i zmielone orzechy.
Przelać na formę wyścieloną papierem do pieczenia.
Piec w 160 stopniach. 


Składniki placek kokosowy:
  • 4 białka
  • 20 dag kokosu
  • 20 dag cukru

Przygotowanie:

Z 4 białek ubić pianę, dodać do niej cukier i nadal ubijać, aż nie będzie czuć grudek cukru. 
Kokos wmieszać łyżką.
Piec w150 stopniach, aż się 'ususzy' ;)


Składniki masa ananasowa:
  • 4 żółtka 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 duży budyń śmietankowy (bez cukru)
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • kostka masła
  • puszka ananasów

Przygotowanie:

Wykonanie tej masy nie należy do najprostszych, ale w smaku jest pyszna!!
  
Odlać sok z ananasów i dolać do niego wody, tak aby w sumie było go 0.5 litra płynu.
Z tego 0.5 l płynu odlać 1/3, dodać do niej żółtka, budyń, cukier, mąkę i wszystko to razem utrzeć mikserem w dużej misce.
Pozostałe 2/3 płynu zagotować w małym garnku.
Gorący płyn wlać do masy utartej z płynu i wyżej wymienionych składników.
Całość dobrze wymieszać i wstawić na kuchenkę, żeby zagotować. Uwaga! Lubi się przypalać, więc ogień delikatny i cały czas trzeba mieszać, aż powstanie gęsty budyń :)
Masę wystudzić.
Do miski dać miękkie masło i stopniowo dodać nasz przestudzony budyń. Utrzeć na gładką masę.
Dodać do niej pokrojonego w kostkę ananasa i wymieszać łyżką.


Przełożyć:



Na samym dole ciasto orzechowe, na to masa ananasowa i ciasto kokosowe. 
Ja całość lekko ozdobiłam roztopioną gorzką czekoladą.

Pychota!!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz