sobota, 3 stycznia 2015

Paluchy krucho-drożdżowe z serem

Doskonała przekąska na sobotni wieczór...
Kruche, słone i idealne do dobrego napoju ;)
Przygotowuje się je bardzo szybko, a jeszcze szybciej znikają z miseczki ;)




Paluchy krucho-drożdżowe z serem






Składniki:


  • 4 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 1 szklanka śmietany
  • 2 łyżki smalcu
  • 1 margaryna
  • 1 łyżeczka cukru
  • ser żółty
  • sól
  • kminek
  • kminek mielony
  • białka do smarowania

Przygotowanie:

Drożdże rozmieszać z cukrem i śmietaną. Pozostawić na chwilę do wyrośnięcia. 
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać tłuszcz i żółtka, drożdże rozmieszane ze śmietaną i wyrobić ciasto. 
Całość włożyć na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki rozwałkować ciasto na stolnicy, na grubość około 0.5 cm 
Ciasto posypać solą, startym żółtym serem i kminkiem. Następnie wgnieść wałkiem ser w ciasto. Posmarować rozmąconym białkiem.
Paluszki kroić radełkiem, skręcać i układać długie spirale na dobrze natłuszczonej blaszce. 
Piec na złoty kolor około 20 minut w 180 stopniach. 





2 komentarze: