środa, 7 stycznia 2015

Tarta serowa z brokułem

Zimno, ciemno i pyszna kolacja na stole;)
W długie, zimowe wieczory trzeba zjeść coś pożywnego, smacznego! bardzo;) i gorącego. 
Polecam wszystkim miłośnikom brokułów i ciasta francuskiego, no i tym, którzy lubią różne rodzaje serów;)
Tę tartę przygotowuje się w kilka chwil i jest pyszna!
A do tego mam piękną,nową formę na tartę - taką z ruchomym dnem;) I teraz moje tarty mogą być przepiękne;) 


Tarta serowa z brokułem

 





Składniki:


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • ser Ricotta (biały)
  • ser feta
  • 4 łyżki startego sera żółtego
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • szynka lub kiełbasa
  • brokuł


Przygotowanie:

Brokuła myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie i studzimy. 
Ser Ricotta, jajka, śmietanę, ser żółty, pieprz i sól miksujemy na gładką masę.
Ciasto francuskie układamy w natłuszczonej formie na tartę. 
Masę serową wylewamy na ciasto, układamy w niej ugotowany brokuł, szynkę, kostki fety. 
Całość pieczemy w 190 stopniach około 25 minut.






2 komentarze:

  1. Wygląda pysznie. Bardzo lubię takie połączenia.

    OdpowiedzUsuń
  2. I pysznie smakuje. Nawet w wersji na zimno jest bardzo dobra ;)

    OdpowiedzUsuń