piątek, 9 stycznia 2015

Sałatka warstwowa

W przypływie dużej ilości czasu i cierpliwości! Oj, cierpliwości! Polecam sałatkę bez grama soli i innych smakowych dodatków ;) Cały smak tej sałatki ukryty jest w drobnym pokrojeniu i ścieraniu poszczególnych składników. Dla mnie doskonały smak;) 


Sałatka warstwowa



Składniki:


  • 8 jajek
  • 4 marchewki
  • 6 ogórków kiszonych
  • 20 dag szynki drobiowej
  • serek topiony
  • majonez


Przygotowanie:

Zanim przystąpimy do robienia tej sałatki trzeba wrzucić do zamrażalnika serek topiony.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek.
Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie. 
Ogórki obieramy z łupki i kroimy je w kosteczkę, bardzo dobrną ;) Odsączamy.
Szynkę drobiową kroimy w bardzo drobną kostkę.
Sałatkę warstwową składamy w przeźroczystym naczyniu o prostych ściankach.
Na dno salaterki ścieramy na drobnej tarce żółtka (i to będzie nasza pierwsza warstwa), na nie ścieramy na drobnej tarce marchewkę. Na warstwę marchewki dajemy dwie łyżki majonezu i równo go rozsmarowujemy. Dodajemy kolejną warstwę - pokrojone ogórki kiszone (odciśnięte! żeby nie było dużo soku) na nie kolejny raz majonez. Drobno pokrojoną szynkę układamy na majonezie. Szynkę przykrywamy ścieranym na drobnej tarce i zamrożonym serkiem topionym. Ostatnią warstwą będzie starte białko z jajek.
Do tej sałatki nie używam żadnych przypraw i tak jest pyszna!
Im drobniej uda się nam pokroić składniki, tym sałatka będzie smaczniejsza.
Polecam ;)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz