Sałatka warstwowa
Składniki:
- 8 jajek
- 4 marchewki
- 6 ogórków kiszonych
- 20 dag szynki drobiowej
- serek topiony
- majonez
Przygotowanie:
Zanim przystąpimy do robienia tej sałatki trzeba wrzucić do zamrażalnika serek topiony.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i oddzielamy białka od żółtek.
Marchewkę gotujemy w lekko osolonej wodzie.
Ogórki obieramy z łupki i kroimy je w kosteczkę, bardzo dobrną ;) Odsączamy.
Szynkę drobiową kroimy w bardzo drobną kostkę.
Sałatkę warstwową składamy w przeźroczystym naczyniu o prostych ściankach.
Na dno salaterki ścieramy na drobnej tarce żółtka (i to będzie nasza pierwsza warstwa), na nie ścieramy na drobnej tarce marchewkę. Na warstwę marchewki dajemy dwie łyżki majonezu i równo go rozsmarowujemy. Dodajemy kolejną warstwę - pokrojone ogórki kiszone (odciśnięte! żeby nie było dużo soku) na nie kolejny raz majonez. Drobno pokrojoną szynkę układamy na majonezie. Szynkę przykrywamy ścieranym na drobnej tarce i zamrożonym serkiem topionym. Ostatnią warstwą będzie starte białko z jajek.
Do tej sałatki nie używam żadnych przypraw i tak jest pyszna!
Im drobniej uda się nam pokroić składniki, tym sałatka będzie smaczniejsza.
Polecam ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz