Pychota!
Jajecznica z pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- dwie małe gałązki pomidorków koktajlowych
- 25g masła
- 5 jajek
- kilka plasterków szynki
- ciemne pieczywo
- łyżka śmietany kremówki
- oregano
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Pomidorki układamy na rozgrzanej patelni polanej oliwą. Posypujemy solą oraz pieprzem i zostawiamy na małym ogniu.
Równocześnie na drugiej patelni przygotowujemy grzanki na oliwie lub masełku - zależy co kto woli. Mogą być też grzanki z opiekacza.
Jajka wbijamy do garnka, dodajemy masło i dopiero teraz stawiamy na ogień, cały czas mieszając. Do mieszania najlepiej nadaje się silikonowa szpatułka.
Gdy garnek się rozgrzeje zdejmujemy go z ognia i mieszamy chwilę na boku. Operację powtarzamy do momentu aż jajka w miarę się zetną. Wtedy zdejmujemy je z ognia i dodajemy śmietanę. Pamiętamy aby ciągle mieszać. Dzięki temu chłodna śmietana nada jajkom delikatności i puszystości. Dodajemy sól, pieprz i oregano. Wracamy z garnkiem na ogień i mieszając czekamy aż jajka zetną się odpowiednio.
Pomidorki zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz obok grzaneczek. Na patelnię po pomidorkach układamy plasterki szyneczki i opiekamy ją na mocnym ogniu przez 30 sekund z każdej strony i wykładamy na talerz obok pomidorków i grzaneczek.
Jajka przekładamy z garnka na grzaneczki lub plasterki opieczonej szyneczki.
Przystępujemy do konsumpcji. Bon apetit:)
Na koniec jeszcze jedna ważna kwestia - mieszanie. Dzięki ciągłemu mieszaniu i napowietrzaniu jajecznica jest jedwabiście gładka i puszysta. Co ważniejsze nie ma w niej żadnych większych kawałków, dzięki czemu możemy ją rozsmarować na grzaneczkach jak pastę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz