czwartek, 24 lipca 2014

Pasztet z cukinii

Zbliża się weekend, czyli czas kiedy kuchnia staje się królestwem wielu ;)

Wariacji na temat cukinii, odsłona kolejna. Tym razem łatwy do przygotowania domowy pasztet z cukinii. Zadowoli nawet tych, którzy nie wyobrażają sobie kanapki bez kawałka mięska...


 

Pasztet z cukinii




Składniki:
  • 3 szklanki cukinii (średniej wielkości cukinia)
  • 20 dag sera żółtego
  • 3 cebule
  • 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
  • 3 jajka
  • 1 1/2 szklanki bułki tartej
  • natka pietruszki
  • garść vegety
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki


Przygotowanie:


Cukinię obieramy i usuwamy nasiona ze środka. Ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
Cebulę kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach. 
Wsypujemy to do dużej miski, dodajemy żółtka, olej, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy - wszystko razem mieszamy.
Z białek ubijamy pianę, przekładamy ją do pozostałych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

Całość przekładamy do mocno natłuszczonej formy, posypanej bułką tartą i pieczemy około 1 godziny w 160-170 stopniach.





1 komentarz:

  1. Robię już od kilku lat podobny. Gdy tylko rozpocznie się w moim ogródku pełny sezon na cukinię, opublikuję swój. A tymczasem...poślinię się do twojego. ;)

    OdpowiedzUsuń