piątek, 18 lipca 2014

Princessa

Pyszne ciasto dla tych, którzy mają dużo cierpliwości i czasu ;)
Ale potem jaki efekt... ciasto znika bardzo szybko, szczególnie jeśli podsuniemy je miłośnikom princessy kokosowej ;D


Princessa






Składniki na biszkopt:
  • 6 jajek
  • 24 dag cukru
  • 18 dag mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki oleju

Przygotowanie:

Z białek ubić pianę. Dodawać stopniowo cukier i żółtka oraz pozostałe składniki - ciągle ucierając. 
Do masy dodać mąkę i wymieszać łyżką. 
Upiec biszkopt ;)


 Składniki:
  • 1 kg jabłek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 zielone galaretki
  • 1/2 l śmietany 30 %
  • 3 łyżki cukru
  • 3 princessy kokosowe
  • 1/2 białej czekolady

Przygotowanie:


Upieczony biszkopt przekroić na pół ;)
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę ;) A to wymaga troszkę czasu ;)
1/2 szklanki cukru rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i zalać nią pokrojone jabłka. 
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody. Wlać ją do jabłek. I czekać aż zacznie tężeć...

Gdy masa jabłkowa zacznie tężeć, przełożyć nią biszkopt. 

Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru, a następnie dodać rozpuszczoną białą czekoladę ( w kąpieli wodnej). 
Do ubitej śmietany dodajemy starte princessy i mieszamy łyżką. 
Całość wykładamy na ciasto i dekorujemy startą ciemną czekoladą;)

Pychota!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz