Czekoladowy smak powinien przekonać nawet tych, którzy sceptycznie podchodzą do makowców - jak ja ;)
A zmiany tej dokonała Aga i to od niej jest przepis :)
Czekoladowy makowiec
Składniki:
- 1/2 kg maku
- 10 jajek
- 1/2 kg cukru
- 2 łyżki kakao
- 5 łyżek mleka
- 1 tabliczka czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Wykonanie ciasta trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Mak namoczyć, sparzyć i zmielić i zmielić - najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tylko wtedy mielimy dwa razy).
W kąpieli wodnej (rondelek wstawiony w większy garnek z ciepłą wodą) rozpuszczamy czekoladę, kakao i mleko. Gotową masę studzimy.
Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać powoli zmielony mak, rozpuszczoną czekoladę i utrzeć na jednolitą masę.
W drugiej misce ubić pianę z 10 białek. Do masy makowej dodać pianę i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką.
W przepisie nie ma mąki i to nie jest błąd ;):)
Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową - piec około 60 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną tabliczką czekolady ;)
Pychota!
Takiego ciasta jeszcze nie widziałam. Zaciekawiłaś mnie :)
OdpowiedzUsuń