niedziela, 27 lipca 2014

Czekoladowy makowiec

Dla miłośników makowników w wersji banalnej w przygotowaniu, ale niebanalnej w smaku ;)
Czekoladowy smak powinien przekonać nawet tych, którzy sceptycznie podchodzą do makowców - jak ja ;)
 A zmiany tej dokonała Aga i to od niej jest przepis :)


Czekoladowy makowiec 

 




Składniki:
  • 1/2 kg maku
  • 10 jajek
  • 1/2 kg cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 5 łyżek mleka
  • 1 tabliczka czekolady
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia


Przygotowanie:

Wykonanie ciasta trzeba rozpocząć dzień wcześniej. Mak namoczyć, sparzyć i zmielić i zmielić - najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa (tylko wtedy mielimy dwa razy).

W kąpieli wodnej (rondelek wstawiony w większy garnek z ciepłą wodą) rozpuszczamy czekoladę, kakao i mleko. Gotową masę studzimy.

Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać powoli zmielony mak, rozpuszczoną czekoladę i utrzeć na jednolitą masę.
W drugiej misce ubić pianę z 10 białek. Do masy makowej dodać pianę i proszek do pieczenia - wymieszać łyżką. 
W przepisie nie ma mąki i to nie jest błąd ;):)

Formę wyłożyć papierem do pieczenia i wlać masę makową - piec około 60 minut w 180 stopniach.
Gotowe ciasto można polać rozpuszczoną tabliczką czekolady ;)

Pychota!




















1 komentarz:

  1. Takiego ciasta jeszcze nie widziałam. Zaciekawiłaś mnie :)

    OdpowiedzUsuń