Wariacji na temat cukinii, odsłona kolejna. Tym razem łatwy do przygotowania domowy pasztet z cukinii. Zadowoli nawet tych, którzy nie wyobrażają sobie kanapki bez kawałka mięska...
Pasztet z cukinii
Składniki:
- 3 szklanki cukinii (średniej wielkości cukinia)
- 20 dag sera żółtego
- 3 cebule
- 1/2 szklanki oleju z pestek winogron
- 3 jajka
- 1 1/2 szklanki bułki tartej
- natka pietruszki
- garść vegety
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Przygotowanie:
Cukinię obieramy i usuwamy nasiona ze środka. Ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę, a ser żółty ścieramy na tarce o małych oczkach.
Wsypujemy to do dużej miski, dodajemy żółtka, olej, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki oraz przyprawy - wszystko razem mieszamy.
Z białek ubijamy pianę, przekładamy ją do pozostałych składników i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
Całość przekładamy do mocno natłuszczonej formy, posypanej bułką tartą i pieczemy około 1 godziny w 160-170 stopniach.
Robię już od kilku lat podobny. Gdy tylko rozpocznie się w moim ogródku pełny sezon na cukinię, opublikuję swój. A tymczasem...poślinię się do twojego. ;)
OdpowiedzUsuń