Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;)
Krem z brokułów
Składniki:
- udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół)
- mały brokuł
- pół cebuli
- pół pietruszki
- marchewka
- 2 ziemniaki
- serek topiony
- sól
- świeżo mielony pieprz
- suszony koperek
- grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułka
Przygotowanie:
Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną małą marchewkę, pietruszkę i cebulkę. Gotujemy rosołek.
Na bazie takiego rosołu ugotujemy na krem z brokułów.
Do rosołu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki - gotujemy 10 minut.
Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.
Całość trzeba potraktować blenderem, aż powstanie krem. Odbieramy chochelkę zupy i miksujemy ją razem z serkiem topionym. Wlewamy do całego kremu i mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem do smaku.
Można podawać solo, z groszkiem ptysiowym, grzankami lub świeżą bułeczką.
Pycha!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz