piątek, 4 lipca 2014

Krem z brokułów

Czas na letnią, zieloną, pożywną zupę ;)

Czym byłoby lato bez kremu z brokułów? ;)


Krem z brokułów


Składniki:
  • udko i skrzydełko na rosołek (albo inne drobiowe mięsko na rosół)
  • mały brokuł
  • pół cebuli
  • pół pietruszki
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • serek topiony
  • sól
  • świeżo mielony pieprz
  • suszony koperek
  •  grzanki - groszek ptysiowy - świeża bułka

Przygotowanie:

Porcję rosołową zalewamy wrzątkiem, dokładamy obraną i pokrojoną małą marchewkę, pietruszkę i cebulkę. Gotujemy rosołek. 
Na bazie takiego rosołu ugotujemy na krem z brokułów. 
Do rosołu wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki - gotujemy 10 minut.

Brokuł myjemy i kroimy na małe różyczki, wrzucamy do zupy i gotujemy kolejne 15 minut.

Całość trzeba potraktować blenderem, aż powstanie krem. Odbieramy chochelkę zupy i miksujemy ją razem z serkiem topionym. Wlewamy do całego kremu i mieszamy.
Doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem do smaku.

Można podawać solo, z groszkiem ptysiowym, grzankami lub świeżą bułeczką.





Pycha!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz