wtorek, 29 lipca 2014

Kotlety ryżowe

Pomysł na szybki obiad, dla wprawionych do wykonania w kilka minut... O ile obiad może być bez mięska :)
Proporcje trzeba samemu dopasować do liczby konsumentów;) 
Z tego przepisu spokojnie naje się cztery osoby ;)



Kotlety ryżowe



Składniki:
  • woreczek ryżu
  • woreczek ryżu z warzywami
  • 30 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 jajka
  • suszony koperek
  • pieprz
  • sól
  • papryka słodka
  • vegeta


Przygotowanie:


Gotujemy na twardo 2 jajka, studzimy i kroimy w kostkę.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu do miękkości.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki - podsmażamy na oleju z pestek winogron.

Ryż, pieczarki, cebulę, jajka wrzucamy do dużej miski. Dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy :) 
Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.

Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju z pestek winogron. 
Można je podawać z dowolnym sosem, ja wybrałam wersję z sałatką z pomidora i ogórka.

Pyszne!

1 komentarz: