Proporcje trzeba samemu dopasować do liczby konsumentów;)
Z tego przepisu spokojnie naje się cztery osoby ;)
Kotlety ryżowe
Składniki:
- woreczek ryżu
- woreczek ryżu z warzywami
- 30 dag pieczarek
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 jajka
- suszony koperek
- pieprz
- sól
- papryka słodka
- vegeta
Przygotowanie:
Gotujemy na twardo 2 jajka, studzimy i kroimy w kostkę.
Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu do miękkości.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki, cebulę kroimy w półplasterki - podsmażamy na oleju z pestek winogron.
Ryż, pieczarki, cebulę, jajka wrzucamy do dużej miski. Dodajemy surowe jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekany koperek i przyprawy :)
Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej masy.
Z masy formujemy małe kotleciki, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju z pestek winogron.
Można je podawać z dowolnym sosem, ja wybrałam wersję z sałatką z pomidora i ogórka.
Pyszne!
Fajny przepis na niedzielny obiad :)
OdpowiedzUsuń