piątek, 1 sierpnia 2014

Zapiekane ziemniaczki

Mało czasu w piątkowe przedpołudnie i przydałby się jakiś ciekawy obiad...

Szybkie w wykonaniu i ciekawe w smaku, doskonale pasują do zimnego kefiru, szczególnie w taki upał jak na zewnątrz ;)

Zapiekane ziemniaki

 

 

Składniki:
  • ziemniaki
  • troszkę oleju
  • łyżka przyprawy do ziemniaków
  • granulowany czosnek
  • suszona cebula
  • oregano
  • zioła prowansalskie 
  • papryka mielona słodka
  • papryka mielona chili
  • sól
  • pieprz


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy w słupki i podgotowujemy przez kilka minut. Studzimy.
Naczynie żaroodporne natłuszczamy olejem i układamy podgotowane ziemniaki. Skrapiamy olejem, posypujemy przyprawami - ich ilość uzależniona jest od smaku i gustu ;) Może to być bardzo ostre danie ;)
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika - 180 stopni i pieczemy około 30 minut.

Idealne do kefiru albo w wersji solo - zależy na co mamy smak ;)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz