Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;)
Tarletki z borówkami
Składniki:
Ciasto:
- 200g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- budyń śmietankowy 3/4 bez cukru
- 375 ml mleka
- 2 łyżki cukru
- 30 g masła
Przygotowanie:
Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;)
Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.
Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;)
Masa: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować. Gdy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 2-3 minut ciągle mieszając. Stygnący, ciepły budyń wylewamy na przestudzone tarletki.
Dekorujemy owocami sezonowymi ;)
Pychota!!
Wyglądają baaardzo apetycznie!
OdpowiedzUsuńPrześliczne :)
OdpowiedzUsuń