sobota, 2 sierpnia 2014

Tarletki z borówkami

Coś przyjemnego dla oka, a jeszcze bardziej przyjemnego dla podniebienia ;)

Korzystając z dobrodziejstwa krzaczków borówki amerykańskiej rosnącej w ogródku- powstały takie oto tarletki ;)


Tarletki z borówkami

Składniki:
Ciasto:
  • 200g mąki
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Masa budyniowa:
  • budyń śmietankowy 3/4 bez cukru
  • 375 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 30 g masła
Do dekoracji dowolne owoce ;)

Przygotowanie:

Ciasto: Mąkę, masło - wysiekać na stolnicy. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto. Gotowe ciasto dajemy na 30-40 minut do lodówki - wiadomo, że jeśli kruche ciasto jest dobrze schłodzone, jest smaczniejsze ;) 
Foremki na tarletki - 12 sztuk - smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą. 
Ciasto trzeba rozwałkować i ułożyć na nim foremki. Wykrojonymi kawałkami ciasta wykleić foremki i nakłuć ciasto widelcem.
Pieczemy w 90 stopniach około 15 minut - na złoty kolor. Czasami ten złoty kolor zamienia się w ciemny brąz, ale i tak jest ono smaczne;)

Masa: Odlewamy pół szklanki mleka i rozpuszczamy w nim budyń. Pozostałe mleko, masło i cukier trzeba zagotować. Gdy się zagotuje wlewamy budyń i gotujemy 2-3 minut ciągle mieszając. Stygnący, ciepły budyń wylewamy na przestudzone tarletki. 
Dekorujemy owocami sezonowymi ;)

Pychota!!








2 komentarze: