piątek, 8 sierpnia 2014

Kotleciki z jajek i kaszy gryczanej

Pomysł na szybki, piątkowy obiad?

A może tak nietypowo, kotleciki z kaszą gryczaną?

Smakują nawet tym, którzy zazwyczaj kaszą gryczaną gardzą ;) 
Wystarczy na obiad dla 4 głodnych osób...



Kotleciki z jajek i kaszy gryczanej




Składniki:
  • 7 ugotowanych jajek
  • 3 cebule
  • 2 woreczki kaszy gryczanej
  • troszkę bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • pieprz ziołowy
  • suszony koperek
  • olej do smażenia


Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać, pokroić.
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć.
Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji umieszczonej na opakowaniu;) Przestudzić.
Jajka i cebulkę wrzucić do blendera, dodać przyprawy i suszony koperek. Blendować aż do uzyskania jednolitej masy ;)
Do masy jajecznej dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.

Można podawać z sosem grzybowym lub solo... a to już jest kwestia smaku :)

1 komentarz:

  1. ja uwielbiam kaszę gryczaną, dlatego z pewnością wykorzystam przepis :)

    OdpowiedzUsuń