A może tak nietypowo, kotleciki z kaszą gryczaną?
Smakują nawet tym, którzy zazwyczaj kaszą gryczaną gardzą ;)
Wystarczy na obiad dla 4 głodnych osób...
Kotleciki z jajek i kaszy gryczanej
Składniki:
- 7 ugotowanych jajek
- 3 cebule
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- troszkę bułki tartej
- sól
- pieprz
- pieprz ziołowy
- suszony koperek
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Wystudzić i obrać, pokroić.
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć.
Kaszę gryczaną ugotować wg instrukcji umieszczonej na opakowaniu;) Przestudzić.
Jajka i cebulkę wrzucić do blendera, dodać przyprawy i suszony koperek. Blendować aż do uzyskania jednolitej masy ;)
Do masy jajecznej dodać ugotowaną kaszę gryczaną i wymieszać.
Formować małe kotleciki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor.
Można podawać z sosem grzybowym lub solo... a to już jest kwestia smaku :)
ja uwielbiam kaszę gryczaną, dlatego z pewnością wykorzystam przepis :)
OdpowiedzUsuń