Tym razem jej przygotowanie będzie wymagało od nas dużo więcej pracy, ale efekt jest znacznie, znacznie lepszy :)
Faszerowana cukinia
Składniki:
- cukinie (małe)
- mięso mielone (jego ilość uzależniona jest od ilości cukinii, ale około 40-50 dag)
- duża cebula
- duży pomidor
- 30 dag pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- ser żółty
- natka pietruszki
- przyprawa do mięsa mielonego
- sól
- świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Cukinie myjemy, suszymy, przekrawamy na pół i wydrążamy nasionka. Idealnie nadaje się do tego okrągła łyżeczka ;)
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju z pestek winogron z pokrojonymi drobno pieczarkami.
Gotowe przekładamy do miski.
Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego.
Do gotowego mięska dodajemy pokrojonego w kostkę i obranego z łupki pomidora. Całość dusimy i dodajemy pieczarki z cebulką oraz pokrojoną natkę pietruszki.
Nasz farsz jest już gotowy :)
Układamy wydrążoną cukinię na blaszce i wypełniamy ją farszem. Całość posypujemy serem żółtym i zapiekamy 40 minut w 180 stopniach.
Idealnie smakuje z dressingiem jogurtowym.
Lubię faszerowane cukinie i z przyjemnością podglądam co inni wkładają do środka :)
OdpowiedzUsuń