sobota, 12 lipca 2014

Faszerowana cukinia

Kolejny przepis z cyklu wariacji na temat cukinii... 
Tym razem jej przygotowanie będzie wymagało od nas dużo więcej pracy, ale efekt jest znacznie, znacznie lepszy :)


Faszerowana cukinia

 



Składniki:
  • cukinie (małe)
  • mięso mielone (jego ilość uzależniona jest od ilości cukinii, ale około 40-50 dag)
  • duża cebula
  • duży pomidor
  • 30 dag pieczarek
  • 2 ząbki czosnku
  • ser żółty
  • natka pietruszki
  • przyprawa do mięsa mielonego
  • sól
  • świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:



Cukinie myjemy, suszymy, przekrawamy na pół i wydrążamy nasionka. Idealnie nadaje się do tego okrągła łyżeczka ;)

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na oleju z pestek winogron z pokrojonymi drobno pieczarkami.
Gotowe przekładamy do miski.

Na tej samej patelni podsmażamy mięso mielone, przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą, pieprzem, przyprawą do mięsa mielonego. 

Do gotowego mięska dodajemy pokrojonego w kostkę i obranego z łupki pomidora. Całość dusimy i dodajemy pieczarki z cebulką oraz pokrojoną natkę pietruszki.

Nasz farsz jest już gotowy :) 

Układamy wydrążoną cukinię na blaszce i wypełniamy ją farszem. Całość posypujemy serem żółtym i zapiekamy 40 minut w 180 stopniach.

Idealnie smakuje z dressingiem jogurtowym. 






1 komentarz:

  1. Lubię faszerowane cukinie i z przyjemnością podglądam co inni wkładają do środka :)

    OdpowiedzUsuń