poza domowymi drożdżówkami :)
Ślimaki z różą
Składniki:
- 500 g mąki
- 40 g drożdży
- 5 łyżek cukru
- 100 g masła
- 1/2 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- 1 żółtko
- szczypta soli
- powidełko śliwkowe
- konfitura z róży (ja mam w wersji domowej)
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru - odstawiamy na chwilę.
Do miski z mąką wlewamy drożdże, roztopione masło, cukier, jajka, żółtka i sól. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być jednolite i nie może kleić się do rąk. Takie ciasto przekładamy na godzinę do miski, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu.
Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm.
Powidełko mieszamy z konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości.
Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy białkiem.
Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu: góra - dół.
Są pyszne!
Jako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
OdpowiedzUsuńW ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl