wtorek, 27 maja 2014

Ślimaki z różą

Czasami ochota na domowe ciasto drożdżowe jest tak wielka, że nic nie jest w stanie jej zaspokoić...
poza domowymi drożdżówkami :)

Ślimaki z różą

Składniki:
  • 500 g mąki
  • 40 g drożdży
  •  5 łyżek cukru
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • powidełko śliwkowe
  • konfitura z róży (ja mam w wersji domowej)

Przygotowanie:

Mąkę przesiewamy do dużej miski. Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem i łyżeczką cukru - odstawiamy na chwilę. 
Do miski z mąką wlewamy drożdże, roztopione masło, cukier, jajka, żółtka i sól. Mieszamy drewnianą łyżką, a następnie wykładamy na stolnicę i wyrabiamy ręcznie. Ciasto ma być jednolite i nie może kleić się do rąk. Takie ciasto przekładamy na godzinę do miski, przykrywamy ściereczką i ustawiamy w ciepłym miejscu. 
Wyciągamy ciasto i jeszcze raz wyrabiamy ręcznie, rozwałkujemy go na placek o grubości ok. 1 cm.
Powidełko mieszamy z konfiturą z róży i smarujemy nim placek. Zawijamy w roladę i kroimy plastry około 2 cm szerokości. 





Ślimaczki układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy białkiem. 



Pieczemy ok. 20-25 minut w 180 stopniach, bez termoobiegu: góra - dół.

Są pyszne!

1 komentarz:

  1. Jako że nie mamy kontaktu mailowego, informujemy tą drogą.
    W ubiegłym tygodniu wystartował nowy agregat zBLOGowani, umożliwiający: generowanie ruchu na blogi które dołączyły, dający możliwość obserwowania blogów i ulubionych wpisów. zapraszamy do rejestracji na www.zblogowani.pl

    OdpowiedzUsuń