wtorek, 6 maja 2014

Tarta z rabarbarem

Przyszedł maj, a z nim sezon na jedną z pierwszych, nadających się do zjedzenia roślin z ogródka - czyli na rabarbar :)
Roślina bogata w żelazo, ale niestety jej spożycie w nadmiarze nie jest zbytnio wskazane :)
Dlatego ja proponuję niewielką tartę z rabarbarem ;)
Z gotowego ciasta kruchego, które całkiem przez przypadek nabyłam... :P

Tarta z rabarbarem


Składniki:
  • opakowanie kruchego ciasta
  • 450 g rabarbaru
  • dżem wiśniowy
  • cukier puder

Przygotowanie:

Formę do tarty nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto rozwinąć, i wyłożyć na formę. Całość troszkę nakłuć widelcem i posmarować dżemem wiśniowym. 
Pozostałe ciasto trzeba zostawić na dekorację ;)
Rabarbar obieramy ze skóreczki, żeby się nam nic nie ciągnęło i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Całość wsypujemy na ciasto z dżemem i dekorujemy pozostawionym ciastem ;)
Pieczemy w 180 stopniach 35 -40 minut. Całość posypujemy dużą ilością cukru pudru.



Pychota ;)

1 komentarz:

  1. Mniam, kocham rabarbar :) Śliczna tarta Ci wyszła :)

    OdpowiedzUsuń