Przyszedł maj, a z nim sezon na jedną z pierwszych, nadających się do zjedzenia roślin z ogródka - czyli na rabarbar :)
Roślina bogata w żelazo, ale niestety jej spożycie w nadmiarze nie jest zbytnio wskazane :)
Dlatego ja proponuję niewielką tartę z rabarbarem ;)
Z gotowego ciasta kruchego, które całkiem przez przypadek nabyłam... :P
Tarta z rabarbarem
Składniki:
- opakowanie kruchego ciasta
- 450 g rabarbaru
- dżem wiśniowy
- cukier puder
Przygotowanie:
Formę do tarty nasmarować tłuszczem i posypać bułką tartą.
Ciasto rozwinąć, i wyłożyć na formę. Całość troszkę nakłuć widelcem i posmarować dżemem wiśniowym.
Pozostałe ciasto trzeba zostawić na dekorację ;)
Rabarbar obieramy ze skóreczki, żeby się nam nic nie ciągnęło i kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Całość wsypujemy na ciasto z dżemem i dekorujemy pozostawionym ciastem ;)
Pieczemy w 180 stopniach 35 -40 minut. Całość posypujemy dużą ilością cukru pudru.
Pychota ;)
Mniam, kocham rabarbar :) Śliczna tarta Ci wyszła :)
OdpowiedzUsuń