Po długim, wolnym weekendzie, czas na podzielenie się czymś pysznie słodkim. Idealnym do gorącej herbaty, pitej na wietrznym balkonie ;)
Ale nawet chłód nie był nas w stanie przepędzić ;)
Najprostsze ciastka, które wszystkim smakują;)
Muffiny z czekoladową niespodzianką
Składniki:
- 350 g mąki
- 150 g cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 600 ml mleka
- opakowanie budyniu czekoladowego (0,5l)
- 2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Najpierw trzeba przygotować budyń czekoladowy, który będzie naszym nadzieniem.
300 ml mleka zagotować - uwaga! nie przypalić ;D
Do100 ml zimnego mleka wsypać budyń i 2 łyżki cukru - wszystko to razem wymieszać i wlać do gotującego się mleka. Mieszać, aż nasz gęsty budyń się zagotuje. Wtedy całość odstawić aż się przestudzi.
Do dużej miski wlać pozostałe mleko (200 ml), olej i całe jajka - wszystko to wymieszać drewnianą łyżką.
W drugiej misce przygotowujemy suche składniki: przesiewamy mąkę, mieszamy ją z cukrami, proszkiem do pieczenia. Wsypujemy suche składniki do mokrych i mieszamy łyżką. Nie musi to być idealnie wymieszane, jeśli zostaną grudki, nic się nie dzieje;)
Mamy gotowe ciasto i nadzienie. To teraz trzeba przygotować papilotki - z tego przepisu powinno wyjść 18 sztuk ;)
Do papilotki dajemy 2 małe łyżki ciasta, łyżkę budyniu i łyżkę ciasta - tak żeby przykryć ciastem budyń.
Całość pieczemy 25-30 minut w 190 stopniach.
Po wyciągnięciu posypujemy cukrem pudrem. I odganiamy wszystkich, których zwabił do waszej kuchni piękny zapach ;)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz