poniedziałek, 19 maja 2014

Paluszki z prosciutto

Drobna przekąska na sobotni wieczór lub jakikolwiek inny ;) a do tego dobre wino ;) chociaż ostatnio to tylko soczek porzeczkowy... 
Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale warto...

Paluszki z prosciutto 


Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 10 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)
  • sos pomidorowy
  • sezam
  • jajko

Składniki na sos pomidorowy:
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka oleju z pestek winogron
  • przyprawa do pizzy
  • oregano
  • sól

Przygotowanie:

Wszystkie składniki sosu mieszamy razem na jednolitą masę. 
Rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, układamy przecięte na pół plasterki szynki i wycinamy je z ciasta. Zwijamy w paluszki, układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.

 

Pyszności ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz