Zrobienie wymaga kilka minut cierpliwości, ale warto...
Paluszki z prosciutto
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 10 plasterków szynki parmeńskiej (prosciutto)
- sos pomidorowy
- sezam
- jajko
Składniki na sos pomidorowy:
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
- ząbek czosnku
- łyżeczka oleju z pestek winogron
- przyprawa do pizzy
- oregano
- sól
Przygotowanie:
Wszystkie składniki sosu mieszamy razem na jednolitą masę.
Rozkładamy ciasto francuskie i smarujemy je przygotowanym sosem pomidorowym, układamy przecięte na pół plasterki szynki i wycinamy je z ciasta. Zwijamy w paluszki, układamy na mocno natłuszczonej formie i smarujemy je rozkłóconym jajkiem i posypujemy sezamem.
Pieczemy w 180 stopniach na złoty kolor.
Pyszności ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz