czwartek, 15 maja 2014

Ciastka z rabarbarem i czekoladą

Maj jest najlepszym czasem dla miłośników rabarbaru, a jeszcze gdy na działce ktoś ma własne krzaczki rabarbaru ;)
Proponuję dziś ciekawe połączenie rabarbaru i gorzkiej czekolady :)
Pycha!


Ciastka z rabarbarem i czekoladą

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka mleka
  • pół tabliczki gorzkiej czekolady
  • 90 g masła
  • 100 g cukru
  • 140 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 140 g rabarbaru 

Przygotowanie:

Rabarbar umyć pod bieżącą wodą, oczyścić ze skórki i pokroić na drobne kawałeczki.

Masło, cukry roztopić i wymieszać. Ostudzić
Do chłodnej masy dodać całe jajko i łyżeczkę mleka - całość wymieszać trzepaczką.

Czekoladę połamać na drobne kawałki i razem z mąką, proszkiem do pieczenia i solą dodać do gotowej masy - wymieszać łyżką, a na końcu dodać rabarbar i wymieszać. 

Gotową masę wykładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając dużo miejsca pomiędzy nimi, ponieważ się rozlewają ;)

Piec około 35 minut w nagrzanym piekarniku - 160 stopni. 
Ostudzić przed podaniem :) 



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. I jakie były wrażenia smakowe? :)

      Usuń
  2. Pyszne są - ale ja uwielbiam wszystko, co jest z rabarbarem :)

    OdpowiedzUsuń