środa, 7 maja 2014

Zapiekane naleśniki

W wietrzny, ale wiosenny dzień pojawiło się pytanie, co zrobić na obiad? Ale żeby było ciepłe, pożywne i żeby za dużo nie trzeba się było przy tym napracować...
Tak powstał przepis na zapiekane naleśniki. W końcu zostały pochłonięte na gorąco... i ekspresowo :) 

Zapiekane naleśniki

Składniki na ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki granulowanego czosnku
  • łyżeczka suszonego koperku 
  • jajko

Składniki na nadzienie:
  • pieczarki
  • cebula
  • kiełbaska
  • ser żółty

Przygotowanie:


Wszystkie składniki na ciasto ubijamy mikserem na jednolitą masę. Jeśli wyjdzie nam zbyt rzadka, można dosypać troszkę mąki, ale nie za dużo (jeśli ciasto będzie zbyt gęste, naleśniki nie będą się chciały ładnie zwijać). 
Drobno pokrojone pieczarki, cebulę i kiełbaskę podsmażamy (bez tłuszczu!) i delikatnie doprawimy - jeśli lubimy mocno przyprawiony farsz :)
Smażymy naleśniki i na każdym kładziemy porcję nadzienia. Zawijamy, tak jak krokiety i układamy w naczyniu żaroodpornym. 
Posypujemy startym serem żółtym - ilość według własnego uznania :)




Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy 25 minut w 170 stopniach. 
Bardzo dobrze smakują z keczupem, sałatką albo solo ;)



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz