wtorek, 15 kwietnia 2014

Paluchy Wiedźmy

Świąteczne szaleństwo pieczeniowe należało już rozpocząć :)
W końcu zanim na dobre zaczną się Święta, trzeba zjeść troszkę dobrych ciastek... nie tylko babeczek:)
Na dobry początek, ciastka, które swoim wyglądem budzą u niektórych obrzydzenie - a mnie się podobają;)



Paluchy Wiedźmy

 

Składniki:
  • 225 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 2 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • kilka kropel ekstraktu waniliowego
  • kilka kropel ekstraktu migdałowego
  • kilka drobno posiekanych migdałów
  • pół szklanki obranych migdałów

Przygotowanie:

Masło i cukier utrzeć mikserem, kiedy się połączą stopniowo dodać mąkę, jajko, proszek do pieczenia, sól i ekstrakty. Do jednolitej masy wrzucić posiekane migdały.
Wszystko zmiksować, przełożyć na stolnicę i zagnieść.
Gotowe ciasto odstawić na godzinę do lodówki.
Mamy w ten sposób czas na zalanie naszych migdałów wrzątkiem i oczyszczenie ich ze skórek. 
Najlepiej jest przeciąć migdały na pół - wówczas nasze pazurki będą bardziej wyraziste.
Ze schłodzonego ciasta formujemy wałeczki, cieńsze niż nasze palce i na ich końcu umieszczamy migdał.
Odpowiednie nacięcia nożem (przed pieczeniem) będą przypominały zginające się palce.
Piec ok. 10 minut w 200 stopniach :) 
Troszkę rosną, więc lepiej jest przygotować mniejsze wałeczki :)  



1 komentarz: