środa, 2 kwietnia 2014

Ciasto z motylkiem

Jeśli ktoś ma zbyt dużo wolnego czasu i chce go wykorzystać w kuchni, niekoniecznie powstanie wtedy dużo jedzenia, ale może powstać ładne jedzenie :) Mnie się niedawno nudziło bardzo i taki był efekt...


Ciasto z motylkiem

 

 

Składniki:
  • margaryna
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 2 1/2 łyżki kakao

Przygotowanie:

Margarynę trzeba utrzeć na puszystą masę z cukrami. Stopniowo dodawać po jednym żółtku i olej, cały czas ucierać. Dodać przesianą mąkę z proszkiem i nadal ucierać mikserem. 
Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z powstałą masą. Całość mieszać łyżką. 
Gotowe ciasto podzielić na dwie części i do jednej z nich dodać kakao. W ten sposób powstały nam dwa ciasta - ciemne i jasne. 

Ciemne ciasto wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki i pieczemy 30 - 35  minut w 180 stopniach. Ciasto sprawdzamy drewnianym patyczkiem, kiedy jest suchy, ciasto można wyjąć z piekarnika i szybko je wystudzić - w zimne dni najlepiej na balkonie ;)
Pierwsza część pracy nad ciastem za nami.


Jak już nasze ciasto jest wystudzone, kroimy je w plastry i w każdym z nich wycinamy dowolny kształt foremką do ciastek. Mnie się podobał motylek, więc w mojej kuchni powstało ciasto z motylkiem ;)




Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Układamy naszego motylka lub inny wzorek w foremce. 


W naszej misce z ciastem cały czas pozostało jasne ciasto. Teraz wylewany je do keksówki, tak aby zakryć naszego motylka ciastem. 
Całość pieczemy 35-40 minut w 160 stopniach. Sprawdzamy patyczkiem, czy już jest gotowe.

A oto efekt ;)

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz