Po Świętach zostało dużo dobrych pomysłów na pyszne jedzenie;) Proponuję pyszne, kruche ciasteczka - wizualnie jak z cukierni, a w smaku duuuuużo lepsze ;)
Trzeba mieć troszkę czasu, słoik dżemu i lentilki ;) A najlepiej jeszcze dobrego pomocnika w postaci męża do pomocy ;) Nie ma lepszej osoby do składania ciasteczek ;)
Kruche ciasteczka - piękne oczka
Składniki:
- 25 dag mąki pszennej
- 15 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- 2 gotowane żółtka
- 2 surowe żółtka
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- dżem morelowy
- lentilki
- cukier puder (do ozdoby)
Przygotowanie:
Wcześniej trzeba ugotować 2 jajka i zabrać z nich żółtka - przetrzeć je przez sitko.
Na stolnicy zarobić ciasto z mąki, masła, cukru pudru, żółtek (surowych i ugotowanych) oraz proszku do pieczenia. Wysiekać nożem, a potem wyrobić ręką.
Ciasto rozwałkować, wycinać foremką różne kształty - w połowie ciastek wyciąć oczka.
Upiec ciasteczka na złoty kolor.
Dobrać ciastka parami - sklejać dżemem morelowym, a w dziurkę dać lentilka i na końcu posypać cukrem pudrem.
Efekt super! Pyszne :) Dla mnie najlepsze ciastka ;)
Smacznego!
śliczne ciasteczka jak z cukierni...polecam sadlaczki,niezwykle kruche ciastka z marmoladą...pozdrawiam
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/search/label/ciasta%20i%20ciasteczka