piątek, 20 marca 2015

Smażony bakłażan

Szaleństwa z nowościami kulinarnymi trwają w naszej lawendowej kuchni :)
Dzisiaj wzięliśmy w obroty bakłażany. 
Bakłażan zwany inaczej psianką podłużną (cudna nazwa :) albo gruszką miłosną (też pięknie :) w końcu jeden z najlepszych afrodyzjaków - wygląda pięknie... a smakuje rewelacyjnie. 
Wszystkim niezdecydowanym na próbę, my polecamy!

Smażony bakłażan




Składniki:
  • bakłażan
  • 10 dag sera feta 
  • 1 duży ząbek czosnku
  • suszony koperek
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia
Przygotowanie:

Bakłażana trzeba umyć i osuszyć ręcznikiem, oczyścić z szypułek i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę z przekrojonym na połowy ząbkiem czosnku, a następnie go usunąć. Na gorącym tłuszczu smażymy plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor. 
Po usmażeniu  odsączamy je na papierowym ręczniku, przekładamy na półmisek, oprószamy to solą i pieprzem.
Smażone bakłażany posypujemy koperkiem i pokrojonym drobno serem fetą. 
I już można jeść - do mięska wybitne ;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz