Dzisiaj wzięliśmy w obroty bakłażany.
Bakłażan zwany inaczej psianką podłużną (cudna nazwa :) albo gruszką miłosną (też pięknie :) w końcu jeden z najlepszych afrodyzjaków - wygląda pięknie... a smakuje rewelacyjnie.
Wszystkim niezdecydowanym na próbę, my polecamy!
Smażony bakłażan
Składniki:
- bakłażan
- 10 dag sera feta
- 1 duży ząbek czosnku
- suszony koperek
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Bakłażana trzeba umyć i osuszyć ręcznikiem, oczyścić z szypułek i pokroić w plastry. Na patelni rozgrzać oliwę z przekrojonym na połowy ząbkiem czosnku, a następnie go usunąć. Na gorącym tłuszczu smażymy plastry bakłażana z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu odsączamy je na papierowym ręczniku, przekładamy na półmisek, oprószamy to solą i pieprzem.
Smażone bakłażany posypujemy koperkiem i pokrojonym drobno serem fetą.
I już można jeść - do mięska wybitne ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz