sobota, 14 marca 2015

Frittaty z szynką

Fascynacja frittatami w naszym domu trwa:)
Dzisiaj wyczarowałam frittaty z brokułem, ale dodałam jeszcze kilka składników i taka wersja jest też pyszna ;)
Ta wersja jest już mięsna ;)


Frittaty z szynką



Składniki:
  • 1/2 brokułu
  • 5 jajek
  • 5 plasterków szynki
  • 3 pieczarki
  •  suszony szczypiorek
  • 3 plasterki żółtego sera
  • sól 
  • pieprz
  • papryka słodka
  • bazylia suszona
  • olej do foremek

Przygotowanie:

Brokuła myjemy i kroimy na bardzo małe różyczki. Wrzucamy je do gotującej się posolonej wody i blanszujemy przez 3 minuty. Odcedzamy je na sicie i przelewamy zimną wodą. Brokuł już jest gotowy :)
Jajka wbijamy do miski, mocno je roztrzepujemy widelcem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz szczypiorkiem i bazylią.
Do masy jajecznej dodajemy uduszone pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę.
Na dnie papierowych foremek układamy różyczki brokuła i zalewamy to masą jajeczną.
Formy wypełniamy do około 2/3 wysokości i delikatnie posypujemy serem żółtym.
Całość pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.
Porcja wystarcza na 8 muffinek.
Pyszności;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz