Dzisiaj wyczarowałam frittaty z brokułem, ale dodałam jeszcze kilka składników i taka wersja jest też pyszna ;)
Ta wersja jest już mięsna ;)
Frittaty z szynką
Składniki:
- 1/2 brokułu
- 5 jajek
- 5 plasterków szynki
- 3 pieczarki
- suszony szczypiorek
- 3 plasterki żółtego sera
- sól
- pieprz
- papryka słodka
- bazylia suszona
- olej do foremek
Przygotowanie:
Brokuła myjemy i kroimy na bardzo małe różyczki. Wrzucamy je do gotującej się posolonej wody i blanszujemy przez 3 minuty. Odcedzamy je na sicie i przelewamy zimną wodą. Brokuł już jest gotowy :)
Jajka wbijamy do miski, mocno je roztrzepujemy widelcem i doprawiamy solą, pieprzem i papryką słodką oraz szczypiorkiem i bazylią.
Do masy jajecznej dodajemy uduszone pieczarki i pokrojoną w kostkę szynkę.
Na dnie papierowych foremek układamy różyczki brokuła i zalewamy to masą jajeczną.
Formy wypełniamy do około 2/3 wysokości i delikatnie posypujemy serem żółtym.
Całość pieczemy w 190 stopniach około 15 minut.
Porcja wystarcza na 8 muffinek.
Pyszności;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz