sobota, 28 marca 2015

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem

Bułeczki drożdżowe są dobre na każdą okazję ;) Na sobotnią kolację również...
Dzisiaj moje bułeczki drożdżowe wypełniło mniej słodkie, a bardziej mięsne. A odkąd mam sprzęt, który za mnie to ciasto wyrobi... cudo;)

Bułeczki drożdżowe z nadzieniem



Składniki:

Ciasto:
  • 1/2 kg mąki (ja daję taką do ciast drożdżowych)
  • 5 dag drożdży
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • 1/4 kostki margaryny
  • 1/4 szklanki cukru
  • szczypta soli

Farsz:
  • laska kiełbaski z piersi kurcząt
  • 5 pieczarek
  • pół cebulki
  • 2 łyżki kukurydzy
  • 50 g sera żółtego
  • zioła prowansalskie
Dodatki:
  • czarnuszka
  • białko

Przygotowanie:

Ciasto drożdżowe przygotowuję w mikserze planetarnym, ale można je zrobić bardzo klasycznie.
Margarynę rozpuszczamy na patelni, a mleko lekko podgrzewamy.
Jajko i żółtko ubijamy na puch razem z cukrem i solą. Drożdże przekładamy do miseczki i dodajemy do nich łyżeczkę cukru i mieszamy aż do uwodnienia. 
Do utartych jajek dodajemy drożdże, cały czas mieszając ;) Dodajemy też roztopioną margarynę i mleko. Wszystko to cały czas się nam miksuje. Jeśli mamy już dobrze wymieszane składniki, to przesiewamy powoli mąkę i mieszamy...
Wszystko to się miesza, a w efekcie daje pyszne, gotowe ciasto ;)
Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Kiedy już podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i zarabiamy.
Odcinamy po kawałku i formujemy bułeczki. Gotowe bułki układamy na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką.

Farsz: Pieczarki podsmażamy z cebulką i pokrojoną drobno kiełbaską. Zostawiamy do przestudzenia i zimne mieszamy z drobno pokrojonym serem żółtym. Dodajemy kukurydzę i przyprawy. 
Naszym farszem nadziewamy bułeczki. 
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach. 

I  kolacja gotowa ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz