Dzisiaj moje bułeczki drożdżowe wypełniło mniej słodkie, a bardziej mięsne. A odkąd mam sprzęt, który za mnie to ciasto wyrobi... cudo;)
Bułeczki drożdżowe z nadzieniem
Składniki:
Ciasto:
- 1/2 kg mąki (ja daję taką do ciast drożdżowych)
- 5 dag drożdży
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 1 szklanka mleka
- 1/4 kostki margaryny
- 1/4 szklanki cukru
- szczypta soli
Farsz:
- laska kiełbaski z piersi kurcząt
- 5 pieczarek
- pół cebulki
- 2 łyżki kukurydzy
- 50 g sera żółtego
- zioła prowansalskie
- czarnuszka
- białko
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe przygotowuję w mikserze planetarnym, ale można je zrobić bardzo klasycznie.
Margarynę rozpuszczamy na patelni, a mleko lekko podgrzewamy.
Jajko i żółtko ubijamy na puch razem z cukrem i solą. Drożdże przekładamy do miseczki i dodajemy do nich łyżeczkę cukru i mieszamy aż do uwodnienia.
Do utartych jajek dodajemy drożdże, cały czas mieszając ;) Dodajemy też roztopioną margarynę i mleko. Wszystko to cały czas się nam miksuje. Jeśli mamy już dobrze wymieszane składniki, to przesiewamy powoli mąkę i mieszamy...
Wszystko to się miesza, a w efekcie daje pyszne, gotowe ciasto ;)
Zostawiamy do wyrośnięcia na pół godziny.
Kiedy już podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i zarabiamy.
Odcinamy po kawałku i formujemy bułeczki. Gotowe bułki układamy na blachę, smarujemy białkiem i posypujemy czarnuszką.
Farsz: Pieczarki podsmażamy z cebulką i pokrojoną drobno kiełbaską. Zostawiamy do przestudzenia i zimne mieszamy z drobno pokrojonym serem żółtym. Dodajemy kukurydzę i przyprawy.
Naszym farszem nadziewamy bułeczki.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
I kolacja gotowa ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz