piątek, 27 marca 2015

Baranek

Przygotowania do Wielkanocy już nabierają właściwego sobie tempa.
Porządki zakończone, więc czas przerzucić swoje siły na kuchnię. A niej dzieje się ostatnio sporo. 
Polowanie na fajne świąteczne foremki zakończone pełnym sukcesem. Znalazłam foremkę na mojego wiosennego baranka :) Powstało ich już kilka i wszystkie one znalazły nowych posiadaczy. Jeszcze ostatni powstanie dla mojego Synka ;) Obawiam się, że zabraknie nam miejsca w wielkanocnym koszyczku, bo w planie są jeszcze słodkie króliki i kurczaki...

Baranek


Składniki:
  • 60 g margaryny
  • 60 g cukru
  • 120 g mąki tortowej
  • 60 dag mąki ziemniaczanej
  • 2 małe jajka
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 opakowania cukru waniliowego
  • olejek rumowy kilka kropel
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Margarynę ucieramy z cukrami, solą i olejkiem na puszystą masę. Dodajemy jajko i nadal ucieramy, aż do połączenia się składników. Proszek do pieczenia mieszamy z mąką tortową i mąką ziemniaczaną. Całość ucieramy aż do uzyskania jednolitej masy.
Foremkę na barana dokładnie smarujemy tłuszczem i wkładamy do niej ciasto.
Pieczemy 40 minut w 180 stopniach.
A kwestię dekoracji pozostawiam własnej fantazji ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz